Polen arılar tarafından bitkilerden toplanırken, ağızlarında bulunan özel bir enzim birleştirilerek kovana taşınır. Bu polenleri çiçekten çiçeğe taşıyan arılar, hem çiçeklerdeki tozlaşmanın gerçekleşmesini sağlarlar hem de kendileri için gerekli besini kovana taşırlar.
Arı poleni Dünya üzerinde bilinen “Tek Tam Gıda’dır. Polenin içeriğinde A, B,C,D,E vitamin grupları, fosfor, bakır, manganez, demir, magnezyum, çinko ve kalsiyum mineralleri bulunmaktadır. Ortalama bir polende; 28 çeşit vitamin, 14 yağ asidi ve 11 karbonhidrat vardır. Günde 1 tatlı kaşığı polen tüketmek günlük D vitamini ihtiyacımızın tamamını karşılamamızı sağlar.
Polen, çocukların gelişimine katkı sağlar. Kansızlık tedavisinde kullanılan en doğal besindir. Saçın, tırnakların ve cildin korunmasını sağlar. Yorgunluğun ve bitkinliğin azalmasına yardımcı olur.
Kovana taşınan polenler, polen tuzakları ile kovanın altındaki tepsiye toplanır. Bu şekilde toplanmış polen en taze halindedir. Taze polen yumuşaktır, herhangi bir sıvıyla temasında eriyen bir yapıya sahiptir. Taze polene raf ömrünü uzatmak amacıyla kurutma işlemi yapılabilir; fakat bu şekilde besin değerleri azalır, yapısı sertleşir ve tüketmesi zorlaşır. Taze polen derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu saklama koşuluyla uzun süre saklanabilir.
Sepetiniz şu anda boş.